Doğu Almanya (Deutsche Demokratische Republik) üzerine


Ya da namı diğer DDR, İngilizcesi ile GDR. Bu konu hakkında hali hazırda yazdığım 3 yazı bulunmakta ekşi sözlük'te, onların linkini paylaşalım:

1. Doğu Almanya
2. Doğu Almanya II
3. Doğu Almanya III

Doğu Almanya ile ilgili bilgi bulmak biraz zor Türk kullanıcılar için, bunun için ya iyi derecede Almanca ya da İngilizce bilmek gerekiyor ki İngilizce siteler de oldukça yetersiz Doğu Almanya konusunda. Almanca bilenler için 10 bölümlü ve tanesi en az 40 dakikalık bir belgeseller bütünü önereyim(Sadece ilk bölümü ekliyorum):


Duvarla ilgili enteresan bir video daha ekleyelim, zira Doğu Almanya demek Berlin Duvarı demek.



Doğu Almanlar'ının duvar ile ilgili bir videosunu da şurdan izleyebiliriz:

Gördüğünüz üzere kimisi birleşmeye karşı çıkarken, kimisi birleşmenin iyi ama işsizliğin kötü olduğunu söylerken kimisi de bizdeki "kovucular" gibi "eski sistemi isteyen Küba ya da Kuzey Kore'ye gitsinler, o zaman eskisi gibi yaşayabilirler" diyor.

Karnını doyurup temel ihtiyaçlarını karşılamaktan başka gayesi olmayan insanlar için biçilmiş kaftan gibi adeta Doğu Almanya. İş probleminiz yok, konut sıkıntınız yok, eğitim sorununuz yok, sağlık gideriniz yok ama bunun karşılığında da iyi bir maaşınız yok, seyahat özgürlüğünüz yok ve psikopat bir devlet ölümüne sizi izliyor. Hangisini seçerdiniz? Eğer maddi durumu olmayan, çocuklarımı eğitecek imkanı bulamayan ve grip hapı alamayacak kadar fakir birisi olsaydım kesinlikle DDR'da yaşamak isterdim, neden istemeyeyim ki? Hem işim, hem maaşım olacak ve giderlerim de hiçe yakın olacak. Para biriktirirsem 10 yıl sıra bekledikten sonra bir Trabi bile alabilirdim :)

Kapitalizmin ne kadar kaka ve kötü olduğunu hemen her gün tekrar etsek de bugüne kadar kapitalizm karşısında insanoğlu olarak yarattığımız tek sistemi doğru yaşatamamışız. Bunu bir anti-komünist ve milliyetçi olarak söylüyorum. Doğu Almanya her ne kadar ekonomisi en gelişmiş ve en sosyal doğu bloğu devleti olsa da oradan kaçmak için 100lerce insan can verdiler, bir nesil oradan kaçmanın hayaliyle yaşadı sadece. Şimdi ise duvarın gerisinde yaşamış olanlar karınlarını dahi doyuramadıkları için duvarı geri istiyorlar. İnsanoğlu mu garip, sistemler mi uyumsuz bilemiyorum.

Ayrıca Federal Almanya Cumhuriyeti vatandaşları hala Doğu Almanya için maaşlarından katkı payı ödemekten sıkılmış durumdalar. Almanya hala Doğu'nun açığını kapatamamış durumda. Zaten aslında Deutsche Demokratische Republik fiilen yok olsa da kağıt üzerinde varlığını sürdüren bir devlet, bu devletin varlığını ortadan kaldıran resmi bir antlaşma falan yok(bununla ilgili belgeyi uzunca zaman araştırmama rağmen bulamadım fakat Wikipedia'da okumuştum).

Tabii ki Doğu Almanya'nın batı ile birleşmesi Türkleri de etkileyen bir olay oldu. Orada yaşayan Türk kökenli işçilerimiz genelde "Duvar bizim üzerimize yıkıldı" diyorlar ve haklılar. Duvarın yıkılmasıyla Polonya, Rusya gibi memleketlerden gelen ucuz iş gücü hem Türkleri gözden düşürdü hem Türkler de daha az maaşla yetinmek zorunda kaldılar. 60'larda ilk giden Türkler yolda yürürken çevrilip "Bizim fabrikada çalışmak ister misin?" diye soruluyordu ki, bu da tabloyu açıklamak adına net bir örnek olur sanırım.

Şimdilik böyle bırakayım yazıyı. Aklıma geldikçe detay ve bilgi paylaşmaya devam edeceğim.

Etiketler: , , , .

Yorum Yaz