Turgenyev - İlk Aşk

Turgenyev
Aslında pek yaptığım bir iş değildir kitap incelemesi yazmak ama bu kitabın biraz geri planda kaldığını ve pek okunmadığını düşündüğüm için özellikle yazmak istiyorum. Turgenyev'in okuduğum ilk kitabıydı "İlk Aşk".

Her ne kadar 19. yüzyılın sonlarına doğru yazılmış bir eser olsa da aradan geçen 200 yıla inat bizim yaşadığımız ilk aşklara benzer bir aşk yazıyor baş karakterimiz. Belki de ben olmak istediğim, hissetmek istediğim ya da hatırlamak istediğim şekliyle hatırladığımdan ilk aşkımı, kendimi baş karakterle bağdaştırıyorum.

Bir delikanlı, yakınına taşınan dünyalar güzeli bir kıza aşık oluyor. Ne kadar klasik değil mi? Gel zaman git zaman kızla tanışıyor ve evine gidip gelmeye başlıyor fakat kitabın sonlarına doğru bu güzel kızın babasıyla beraber olduğunu anlıyor. Hikaye bundan ibaret; 70lerde Türk yönetmenlerinin eline geçse Kadir İnanır, Türkan Şoray ve genç bir figüranla hikayeyi kotarıp "başyapıt" bir film yaparlar.

Yazarların satıraralarında verdikleriyle yarattıkları bir ruh vardır ve kitap boyunca bu ruhla okursunuz kitabı. Tabii bazen bu ruhu yakalayamadığımızdan koca bir kitabı çöpe attığımız da olabiliyor fakat Turgenyev'in hakkını yememek lazım; kendisi mesajını çok net bir şekilde vermiş.

Babasını gözleriyle gören baş karakterin buna inanaması, kıza toz konduramaması ve onu sevmeye devam etmesi kitapta öyle bir doğallık ve bağımsızlıkla anlatılıyor ki, okurken direk ilk aşkınıza ulaşamayışınız geliyor aklınıza. Yaşınız kaçtı, nerede ilk kez aşık oldunuz, cinsiyetiniz nedir hiçbir fikrim yok fakat bu kitap hepimizden bir şeyler anlatıyor.

Çocukluğundan uzaklaştığını, ilk gençlik çağlarındaki saflığını yitirip kirlendiğini düşünenlerin o günlerin hatrına okuyması gereken bir kitap. Eğer ki  şimdiki aklınızla ilk gençlik çağlarınızdaki durumunuzu değerlendirmek isterseniz bu kitap sizin için biçilmiş kaftan. Kitap hakkında fazla içerik bilgisi verdiğimi düşünenler olabilir fakat hikaye ile anlatılmak istenen arasındaki bağıntıyı kitabın içerisindeki ruhta yakalayacağınız için, kitabı okursanız hakkında hiçbir kelam etmemiş bile sayabilirsiniz beni.

İyi okumalar :)

Etiketler: , , , .

Yorum Yaz